Page 37 - Hersenletsel.. en dan?
P. 37

         | 37 WONEN
HETVERHAALVANMOHAMEDOVERDELOGEDEagRinvOullinPg VANG
BSO Wonen
 Even helemaal alleen
Mohamed Kekri heeft altijd pijn in zijn lichaam en in zijn hoofd, al ruim der- tig jaar. Hij woont thuis met vrouw en kinderen, maar logeert regelmatig op woonlocatie De Eekelhof in Schijndel. “Zonder dit logeeradres zou ik het thuis niet volhouden.”
Na een auto-ongeluk in 1978 lag Mohamed vier weken in coma. De eerste jaren na dat ongeval kon hij nog werken, maar uiteindelijk lukte het niet meer om zijn zware baan als uitvoerder in de wegenbouw vol te houden. Iedere avond kwam hij gesloopt en met barstende hoofdpijn thuis. In 1991 werd hij afgekeurd, vanwege de gevolgen van het hersenletsel.
Toch probeerde Mohamed nog wat
te maken van zijn leven. Hij werkte als vrijwilliger, als tolk en vertaler voor
de Marokkaanse gemeenschap in zijn woonplaats Zaltbommel. Hij trouwde op latere leeftijd. Met zijn vrouw kreeg hij twee dochters en een zoon. Trots: “De oudste studeert in Amsterdam, de middelste wil psycholoog worden, en de jongste voetbalt en wil naar PSV.”
Maar het leven thuis is al jaren pittig. Er kwamen financiële problemen, omdat Mohamed zijn administratie niet meer kon doen. Die problemen zijn gelukkig opgelost, omdat hij onder bescher-
mingsbewind staat en ambulante begeleiding heeft. Maar de somberheid en angst bleven.
Een psychiater stuurde Mohamed naar de neuroloog. Die haalde hersenvocht weg, waardoor de druk op zijn schedel wat afnam. Het verlichtte de pijn nau-
“Hier kan ik echt uitrusten.’’
welijks en ook andere klachten bleven, zoals slechthorendheid en overprik- keling. Een maatschappelijk werker
van het ziekenhuis stuurde Mohamed tien jaar geleden naar SWZ. “Sindsdien ga ik vier dagen in de week naar de dagbesteding. Ik zou het niet kunnen missen. Ik doe computerspelletjes om mijn geheugen te verbeteren. En heb een keer per week beweging. Als ik hier ben, word ik vrolijk.”
Hij slikt een batterij aan pillen maar die werken onvoldoende, vertelt hij. Altijd voelt hij onrust en stress. En thuis is het vaak druk. “De kinderen willen muziek luisteren of een serie kijken. Maar ze moeten altijd rekening houden met ‘opa’, zoals ze me noemen. Dat doen ze meestal wel hoor, maar toch.” Geluk-
kig worden de kinderen wat ouder en kunnen ze ook televisie op hun eigen iPad of telefoon kijken. Dat is al een stuk rustiger.
Al bijna tien jaar gaat Mohamed regelmatig logeren bij woonlocatie De Eekelhof. Daar is hij een keer per maand van zaterdag tot donderdag, zes dagen achterelkaar. “Dan kan ik echt uitrusten, omdat ik helemaal alleen ben. Door dit logeeradres heb ik meer balans in mijn privé-situatie en dus in mijn leven. Het is ook fijn voor mijn vrouw en kinderen dat ik er even niet ben.”
Ontwikkelings- gerichte activiteiten
Wonen in een beschermde woonomgeving
Wonen in een appartement met zorg op afstand Ambulante zorg
   

   35   36   37   38   39