Voor de bewoners in de gehandicaptenzorg was de eenzaamheid groot door het Corona-virus. “Te groot”, zegt Jody Cath, bestuurder van SWZ. Sneller dan verwacht komt er verlichting. Hierover vertelt zij vandaag in het Eindhovens Dagblad.

Nu wordt, sneller dan verwacht de bezoekregeling opgeheven. Minister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan dat alle zorginstellingen weer bezoek moeten toelaten als er geen Corona-besmettingen zijn. Dat is een grote stap. Bij SWZ mogen op dit moment twee vaste bezoekers één keer in de week twee uur op bezoek komen. Voorzichtigheid is geboden, zeggen zorginstellingen. De 1,5 meterregel werkt vaak niet in de gehandicaptenzorg.

De huidige maatregelen waaronder de strenge bezoekersregeling, hebben hun sporen nagelaten. Jody Cath heeft ook gezien hoe zwaar het is geweest voor de bewoners.

“Ik werk veertig jaar in de zorg, het besluit om geen bezoek meer toe laten is het zwaarste dat ik ooit heb moeten doen. Maar we konden niet anders, de crisis was te groot. We stonden met onze rug tegen de muur.’’ Binnen SWZ overleed één bewoner van 80 jaar, met onderliggend lijden.

Zorginstellingen denken nu na over hoe het anders moet als het tot een tweede golf komt. ‘Maatwerk’ is in de sector het toverwoord. Als het kan, moet de ene cliënt meer vrijheid worden geboden dan de andere. Gedragsdeskundigen worden ingezet om te bepalen welke cliënt de 1,5 meter regel wel snapt en welke niet.

Jody Cath blijft beducht voor nieuwe uitbraken. “Als er ergens Corona uitbreekt, dan zullen we weer maatregelen moeten nemen. Het virus zit in kleine hoekjes. Het blijft onheilspellend.’’ Bron: Eindhovens Dagblad, 30 juni 2020.

Het complete krantenartikel vindt u hier aan de linkerzijde van de pagina: SWZ in Eindhovens Dagblad