vgn-logo-cyaan-rgb-1-blauw

Campagne Nederland Onbeperkt! Donderdag 13 oktober is de aftrap van de campagne Nederland Onbeperkt. Doel van deze campagne is om mensen met een beperking zichtbaar te maken in de samenleving. Alleen dan kunnen ze – voor zover ze kunnen – meedoen in de samenleving. De boodschap van de campagne is ‘Zo ver zijn we gekomen. En we willen door…’. Dit moet tussen de oren komen van het Nederlandse publiek, van de overheid, de politiek, het onderwijs en werkgevers. De komende twee jaar voeren we daarom campagne. Dat doen we onder de noemer ‘Nederland Onbeperkt’. Mensen met een beperking komen zelf aan het woord tijdens de campagne. Het is hun verhaal, hun oproep.

Het campagneteam. Het campagneteam bestaat uit mensen met een beperking. VGN bestuursvoorzitter Femke Halsema maakt ook deel uit van het team. Daarnaast zijn we er trots op dat we Esther Vergeer als boegbeeld kunnen inzetten voor de campagne.

Zo ver zijn we gekomen. De gehandicaptenzorg heeft in de loop van de jaren een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Van de tijd dat mensen met een beperking weinig kans op leven hadden, naar de tijd dat mensen met een beperking werden weggestopt tot nu. Waar mensen met een beperking een menswaardig bestaan hebben en er het streven is dat zij zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Dat laten we zien aan heel Nederland. Een gevoel van trots op wat we hebben bereikt.

En we willen door. Maar we zijn er nog lang niet. De Nederlandse handtekening onder het VN-verdrag voor toegankelijkheid is nog maar net droog. Schandelijk laat. En buiten dat, meedoen is het streven, maar de samenleving is nog lang niet drempelloos. In de openbare ruimte, op de werkvloer, op school: meedoen voor mensen met een beperking blijft een uitdaging, een recht dat we moeten blijven bevechten. Dat laten we zien met de campagne. We willen door, we moeten door. Die urgentie laten we telkens terugkomen.

En zeker niet terug. Stilstaan is achteruitgaan. Alleen daarom al moeten we door. Alleen daarom al moet de gehandicaptenzorg vaker naar buiten treden en laten zien wat ze doet. Over haar oprechte bescheidenheid stappen: wij doen ertoe. Wij geven mensen met een beperking alles wat ze nodig hebben om uit hun leven te halen wat erin zit. En ons daarin korten is desastreus. Belangrijk dat we dat blijven zeggen. Want al zijn de grote bezuinigingen gelukkig – voorlopig – van de baan. Als we niet permanent laten zien wat we doen en hoe belangrijk dat is, is de komst van nieuwe bezuinigen slechts een kwestie van tijd.

Meer weten? www.nederlandonbeperkt.nu

 

vgn-poster-jeannette-groot