Carrousel is een samenwerking tussen SWZ Zonhove en Stichting Mee Doen Werkt. De doelstelling is om jongvolwassenen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een passende werkplek in Son en Breugel en om sociale contacten op te bouwen. Voor deze groep jongeren is het moeilijk een gepaste werkplek te vinden, omdat ze een bepaalde beperking hebben. Carrousel zoekt voor deze jongvolwassenen, ook wel medewerkers genoemd, een werkplek op maat. En waar nodig krijgen ze passende ondersteuning van begeleiders van SWZ.

Terugblik
Wendy Bogers en Lisa Kemps, beiden werkzaam als begeleider bij SWZ, blikken samen met Maaike van Kempen van stichting Mee Doen Werkt terug op het afgelopen jaar. Wendy: “Veel van onze medewerkers werken bij werkgevers in de buurt en andere maken deel uit van het zogenaamde serviceteam op Zonhove. Tijdens de eerste lockdown werden veel kantoren en andere gebouwen op Zonhove gesloten, waaronder ook de locatie waar het serviceteam werkzaam was. Hierdoor kwam deze groep noodgedwongen thuis te zitten. Het bleek al snel, dat het extra moeilijk was voor deze groep. Ze misten hun dagbesteding en hun structuur. Je zag ze terugvallen in oude gewoontes: ze bleven meer binnen en pakten veelal het gamen, hun favoriete bezigheid, weer op.”

Weer beginnen
Na drie lange maanden thuiszitten, mocht het serviceteam op Zonhove in juni weer aan het werk, terwijl andere kantoren en gebouwen op het Zonhove-terrein nog gesloten bleven. Lisa: “Een groot deel van deze jongeren kon op dat moment hun werkzaamheden nog steeds niet uitvoeren. Het werd voor ons een grote uitdaging om daar verandering in te brengen. We zijn toen in gesprek gegaan met de gemeente. Ook gingen kijken, wat wij binnen ons sociale netwerk konden vinden. Hier zijn hele mooie dingen uit gekomen.”

Online bij elkaar
Voor deze medewerkers is het een ontzettend spannende tijd. Maaike: “Het is voor ons al moeilijk om de regeltjes te begrijpen. Na elke persconferentie is het altijd heel moeilijk schakelen voor deze groep. Dan komen we online bij elkaar en praten we samen over de nieuwe maatregelen. Elke dag even evalueren voelt ook ontzettend goed voor deze jongeren.” Wat voor de uitbraak van het corona-virus heel vanzelfsprekend was, zoals zomaar ergens binnenlopen, gaat niet meer. “De medewerkers moeten nu veel meer nadenken; handen ontsmetten, mondkapje op en het bezoekmomentje mag maar heel kort zijn. Wij als begeleiders moeten dit ook meerdere malen uitleggen en er constant op toezien dat dit gebeurt”, aldus Wendy.

Lees hier het complete artikel in de Mooi Son en Breugel krant.