19-02-2024

Cheque namens Rabobank Coöperatiefonds Eindhoven voor drie locaties SWZ zorg

De Rabobank Coöperatiefonds regio Eindhoven reikte onlangs een cheque uit ter waarde van 10.000 euro aan de Stichting Vrienden van SWZ zorg. Dankzij een donatie van de Rabobank Coöperatiefonds regio Eindhoven en de bedrijven CTOUCH en GISB hebben de SWZ Activiteitencentra Eindhoven en Duinendaal nu een verrijdbaar digibord. 

Met een CTOUCH verrijdbaar digibord kunnen cliënten in groepsverband meedoen en komt de informatie meer tot leven. En door de donatie van de Rabobank Coöperatiefonds regio Eindhoven en Old Grand Dad Club gebruikt SWZ locatie Zonhove sinds kort een Crdl. Dit is een interactief communicatie- en zorginstrument, waarmee het mogelijk is om contact te maken en een gevoel van verbondenheid te creëren. De Stichting Vrienden van SWZ zorg verzorgde de aanvragen. 

Interactieve sessies met een digibord voor taal en spraak én sport en bewegen
De Activiteitencentra (AC’s) bieden dagactiviteiten aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een lichamelijk beperking. “Met de donatie van de Rabobank Coöperatiefonds Eindhoven, CTOUCH en GISB kunnen wij interactieve sessies met een verrijdbaar digibord houden,” zegt Kirsten van Gaalen van SWZ AC Duinendaal. “Onze speerpunten liggen bij afasie en sport & bewegen. Zo geven wij voor ‘sport en bewegen’ passende groepsactiviteiten. We ondersteunen de bewegingsactiviteiten met filmpjes en de Ronnie Gardiner Methode (RGM). Dit is een vrolijke, intensieve oefenmethode om de hersenen te stimuleren. Je zet je brein in beweging en oefent onder andere je motoriek en spraak. We enthousiasmeren de deelnemers door de bewegingen die zij moeten maken, stapsgewijs te tonen op het digibord. Een CTOUCH verrijdbaar digibord kunnen we op meerdere plekken inzetten”. 

Kijken naar behoeften en wensen
Suzanne Croymans van SWZ AC Eindhoven vervolgt: “Het digibord is ook een mooie aanvulling bij taal & communicatieactiviteiten gericht op het (opnieuw) aanleren of onderhouden van communicatieve vaardigheden. Cliënten met afasie (taalstoornis door NAH) kunnen samen oefenen met (begrijpend) lezen, woordvinding en spraak. Zij verbeteren de spraak en vergroten het plezier in praten. De onderlinge interactie laat zien dat ze niet de enige zijn met afasie en dat schept verbondenheid. Ook voor mensen met Nederlands als tweede taal (NT2) is een digibord een prettig, innovatief en laagdrempelig hulpmiddel om in te zetten tijdens activiteiten. We kijken altijd naar de behoeften en wensen van de cliënten en hun sociale netwerk. Zo willen we bijdragen aan oplossingen en zoeken we samen naar mogelijkheden om mensen te laten participeren in de samenleving, en dat vergroot het levensplezier”.
(lees verder onder de foto)

IMG_20240215_135850.jpg

De SWZ Activiteitencentra Eindhoven en Duinendaal bieden een zinvolle en prettige daginvulling én zijn een ontmoetingscentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een lichamelijke beperking, en voor hun naasten, vrijwilligers en professionals waaronder Hersenz, steunpunt mantelzorg, logopedisten, NAH café en Café Brein.  

Aan de slag met de Crdl op SWZ locatie Zonhove
Ook doneerde de Rabobank Coöperatiefonds mee aan de Crdl. Logopediste Leonie van Vliet vertelt: “Taal is abstract voor onze doelgroep. Als het gaat om contact en communicatie, dan kan de Crdl veel moois brengen.” In de Crdl zitten verschillende geluidsbibliotheken waaruit je kunt kiezen, bijvoorbeeld natuurgeluiden, stadsgeluiden, junglegeluiden, piano- en drumsessies en boerderijgeluiden, legt Leonie uit. “Door samen met dit instrument bezig te zijn, kun je aandacht geven en krijgen. De Crdl maakt dus sociale interactie mogelijk. Je neemt zelf het initiatief tot onderling contact. Daarnaast vermindert het werken met de Crdl ook onbegrepen gedrag, eenzaamheid, agressie, depressie en onrust. Voor begeleiders, therapeuten, ouders en vrijwilligers worden workshops georganiseerd over de inzet en het gebruik van de Crdl. Wanneer zij met de Crdl aan de slag gaan kunnen ze ondersteuning krijgen van professionals, zoals een gedragsdeskundige, ergotherapeut en logopedist. Zo dragen we bij aan het vergroten van het welzijn van onze cliënten.”

Maak het verschil en word Vriend

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.