02-05-2023

Buurtvereniging Gehurterbij maakt kans op Appeltje van Oranje

Buurtvereniging Gehurterbij (Brabants voor: ‘je hoort erbij’) uit Son is een van de vijftig sociale projecten in Nederland en de Cariben die kans maken op een Appeltje van Oranje.  

Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt door het Oranjefonds aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Dit jaar is het thema ‘Bruggenbouwers in de buurt’. Het gaat dus om buurtinitiatieven die buurtbewoners écht met elkaar verbinden, bijvoorbeeld omdat hun leefwerelden niet vanzelfsprekend overlappen. Dit is bij uitstek het doel van Gehurterbij, in 2011 ontstaan vanuit een behoefte aan meer contact en verbinding tussen buurtbewoners en de bewoners van SWZ Zonhove; kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking.

Verbinding is voor ons vanzelfsprekend 

“Ergens bij horen is voor elk mens belangrijk,” stelt Esther Hendriks, bestuurslid van Gehurterbij. “Dit is vooral belangrijk voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, omdat zij soms moeilijk toegang hebben tot activiteiten en evenementen. We willen dat iedereen in onze buurt er ook écht bij hoort en zich betrokken en welkom voelt.” De buurtvereniging betrekt de bewoners van SWZ Zonhove actief bij de buurt en de organisatie van de gezamenlijke activiteiten, zoals de Paasbrunch, Dorpskwis, buurtlunch, Kersttocht en garageverkoop. Daardoor krijgt iedereen de kans om deel te nemen aan de samenleving. Voor Gehurterbij is dit vanzelfsprekend. “We doen het vooral omdat we er zelf ook plezier en gezelligheid aan beleven. De verbinding in de buurt met zowel buurtgenoten als bewoners van SWZ Zonhove voelt gewoon goed.”

 

Buurtvereniging Gehurterbij bestaat uit circa 80 huishoudens (een kleine 200 mensen) in de buurt en zo’n 170 bewoners van SWZ Zonhove.

Stem10daagse 

Van 31 mei tot en met 9 juni kan iedereen stemmen op een van de vijftig kanshebbers via een speciale website. Daarna volgt voor tien projecten een pitchdag in juni. Uiteindelijk ontvangen drie winnaars een Appeltje van Oranje, uit handen van Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen en gemaakt door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 25.000 euro.

 

Zodra de Stem10daagse in zicht komt, volgt een nader bericht over hoe het stemmen precies werkt.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.