Zorginnovatie  

Zorgtechnologie en domotica zijn niet meer weg te denken in de zorg. Ze hebben een echte meerwaarde: ze verhogen de kwaliteit van leven van de cliënt en ontlasten de zorgmedewerkers.  

Bij SWZ zorg hebben we onze eigen aanpak als het gaat om de inzet van technologische innovaties. We noemen dit een behoeftegestuurde aanpak. Behoeftegestuurd wil zeggen dat er altijd een concrete behoefte vanuit cliënten of medewerkers is. Intern geeft SWZ zorg aandacht aan de succeservaringen zodat innovaties zich als een olievlek kunnen verspreiden binnen de organisatie. Onze ervaringen delen we ook met collega-instellingen en andersom natuurlijk ook!   

Op deze wijze zijn onder andere deze concrete innovaties succesvol ingezet:  

  • Google Home: om de zelfredzaamheid van cliënten met niet aangeboren hersenletsel te verhogen; en de zorgmedewerker te ontlasten. 
  • Spraak- en ademgestuurde bediening van domotica, en inzet van sensoren voor proactieve monitoring: om goede en veilige zorg te geven aan cliënten van wie de beperkingen progressief zwaarder worden. Ook hun zelfredzaamheid wordt hiermee behouden of vergroot.
  • Lifewatcher app met GPS-tracker: om de bewegingsvrijheid van cliënten te verruimen. We noemen het ‘veiligheid en nabijheid op afstand’.  

 
Deze lijst met voorbeelden is voortdurend in verandering. Het ene project wordt succesvol afgerond op één locatie, een ander project blijkt toch niet te slagen. Het mooiste resultaat is de succesvolle innovatie die zich als een olievlek verspreidt over meerdere locaties.  

Zorgtechnologie – Google Nest

Spullen klaar leggen voor het douchen. Medicijnen innemen. Sleutels meenemen als je gaat werken. Als je net zoals Wilma te kampen hebt met geheugenproblemen kunnen de spraakherinneringen van een Google Nest een uitkomst zijn.

 

Lees meer

Waar wij naar streven

  • Cliënten ervaren meer zelfstandigheid, zelfredzaamheid, veiligheid, vrijheid en ongestoorde (nacht)rust. 
  • Medewerkers hebben meer tijd voor de zorg en meer kwalitatieve tijd met de cliënt. 
  • Medewerkers ervaren meer werkplezier, omdat zorgtechnologie hun werk en hun cliënten optimaal ondersteunt of ontlast in werkzaamheden. 
  • Goed werkende en moderne domotica en zorgtechnologie verhogen de efficiëntie van de zorg, zowel overdag als in de nacht. 
  • SWZ zorg is een aantrekkelijke werkgever met een innovatief imago. 
  • Medewerkers en cliënten met een vraag of idee worden snel en adequaat geholpen.  
  • Innovatie levert een belangrijke bijdrage aan het toekomstbestendig houden van onze zorg. 

Muzikaal sensorisch kussen (InmuRELAX)

Hoe kunnen wij het onze cliënt zo comfortabel mogelijk maken?’ Op die vraag van het team van woonvorm De Munsel in Boxtel bleek een klein, maar bijzonder product het antwoord: een muzikaal sensorisch kussentje, dat geluid maakt en trilt zodra je het aanraakt.

 

Lees meer

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.