04-10-2023

Buurtvereniging Gehurterbij trots op finaleplek Appeltje van Oranje

Buurtvereniging Gehurterbij (Brabants voor ‘je hoort erbij’) uit Son en Breugel was vandaag met negen andere genomineerden aanwezig bij de prijsuitreiking van de Appeltjes van Oranje door Koningin Máxima. In haar toespraak zei de Koningin: "Er zijn grote verschillen tussen de tien genomineerde initiatieven. Maar de kern is steeds hetzelfde: een rotsvast vertrouwen in de kracht van de buurt."

Het Oranje Fonds beloont elk jaar succesvolle buurtinitiatieven die buurtbewoners écht met elkaar verbinden. Initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten, bijvoorbeeld omdat hun leefwerelden niet overlappen.  
 
Bruggenbouwers  
Het thema van 2023 is: Bruggenbouwers in de buurt. En dat is Gehurterbij zeker. Deze buurtvereniging is in 2011 ontstaan in Son vanuit een behoefte aan meer contact en verbinding tussen buurtbewoners en de bewoners van de locatie Zonhove van SWZ zorg; kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking.  
 
Er écht bij horen 
Gehurterbij organiseert gezellige activiteiten zoals een paasbrunch, garageverkoop, buurtbarbecue, Halloweentocht en de Kerststallenroute. Bestuurslid Esther Hendriks: “We willen dat iedereen in onze buurt er ook écht bij hoort en zich betrokken en welkom voelt. Ergens bij horen is voor elk mens belangrijk. Vooral voor mensen met een beperking, omdat zij soms moeilijk toegang hebben tot activiteiten en evenementen. Wij zijn ontzettend trots dat dit streven is gezien door het Oranje Fonds en dat we tot in de finale zijn gekomen. Onze hartelijke felicitaties voor de winnaars Repair Café Teylingen, Stichting Haagse Vaders en Stichting IK WIL en voor de andere genomineerden!” 
 
Bekendmaking Appeltjes 
De bekendmaking vond plaats op Paleis Noordeinde. Namens Gehurterbij was een delegatie aanwezig van leden van het verenigingsbestuur, het team Recreatie van SWZ zorg én bewoner Robert Janssen, die ook te zien was in het filmpje dat tijdens de pitch-dag in juni werd getoond. Deze pitch-dag, een spannende Stemtiendaagse en een bezoek van een adviseur van het Oranje Fonds maakten deel uit van het proces. Op basis van een adviesrapport koos de jury uit tien genomineerden de drie winnaars. Zij ontvingen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. 

 

Hartelijk gefeliciteerd Gehurterbij, met jullie nominatie en bedankt voor jullie energie en inzet!

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.