15-02-2024

‘Dit is gewoon Brink 14-16, alles kan en iedereen is welkom’ 

Iedere vrijdag komt zijn tante Simone op bezoek. Met Wietze, Erna en andere vrijwilligers gaat hij zwemmen. Zijn een-op-een vrijwilliger Heidy neemt hem mee naar de Lichtjesroute. Zomaar wat mensen uit het netwerk van Dennis van Gestel, bewoner van Brink 14-16 op Zonhove.    

Leerling-begeleider Britt Prinsen komt de woonkamer binnen. In haar handen heeft ze de Disney-versie van Memory, het favoriete spel van Dennis. De limonade en een schaaltje koekjes staan klaar.   
Als dertienjarig meisje kwam Britt hier al over de vloer als vrijwilliger. Nu volgt ze de gecombineerde opleiding Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg. Brink 14-16 voelt voor haar als thuiskomen. “Ik ken de bewoners en de bewoners kennen mij. Het team, de familie en de vrijwilligers zijn open naar elkaar en er is veel contact.” Volgens Britt is dat vanzelfsprekend: “Als er iets is, springen familie en vrijwilligers automatisch bij.”  

‘Altijd lekker’  
Net zo gezellig als dit spelletjesmoment is, is het op de dagen dat ouders komen koken. “De bewoners helpen mee,” zegt Britt. “De een maakt een tros tomaten los, de ander haalt iets uit een zak of snijdt groenten. De sfeer is geweldig en er wordt goed gegeten.” “Altijd lekker!” vindt Dennis, die ondertussen de kaartjes bij elkaar zoekt. Zijn tante Simone Kleef glimlacht. Zij is er elke vrijdag. “Ik kom de was brengen en ophalen. Natuurlijk blijf ik voor een kop koffie. Om het weekend is Dennis bij mij, het andere weekend logeert hij bij zijn zus. We luisteren naar muziek en hij helpt met het vouwen van de was. We gaan vaak naar het dorp, even ergens zitten.”   

(tekst gaat door onder de foto)
Brink-14-16-web.jpg

 Gezelligheid krijgt Dennis ook van zijn een-op-een vrijwilliger Heidy Prinsen. Zij is de moeder van Britt. “Dennis is bijzonder voor mij. Samen doen we leuke dingen en daar genieten we allebei van. We wandelen en kletsen of we gaan eropuit.” Britt haakt in: “De persoonlijke verzorging gebeurt door de zorgcollega's, dat heeft te maken met privacy en verantwoordelijkheid. We kunnen ouders en vrijwilligers altijd vragen om koffie te drinken of een rondje te wandelen. Dan hebben wij onze handen vrij voor de zorg. De cliënten vinden het hartstikke leuk om met andere mensen iets te ondernemen. Daar hebben wij niet altijd de tijd voor.”   

Donderdagavond is heilig  
Vaste prik bij Brink 14-16 is de vrijwilligersavond op donderdag. “Met een groepje cliënten gaan we zwemmen en daarna drinken we koffie. Soms speel ik gitaar. Met zoiets simpels geven we de bewoners zoveel plezier,” vertelt Wietze Zwart. Al ruim twintig jaar is hij vrijwilliger. De donderdagavond is voor hem heilig. “Het contact dat ontstaat, de aandacht; dit is wat ik kan doen voor een medemens.” Hij neemt zijn vrijwilligerswerk serieus. “We hebben ons ervoor ingezet dat de zwemavond blijft bestaan. Voor het team is het zwaar, om op zo'n avond meerdere cliënten te helpen met het aan- en uitkleden. Samen hebben we dat op een positieve manier besproken. Nu zijn er twee groepjes, om de week gaat een groepje zwemmen. De communicatie met de medewerkers is goed, zij staan open voor onze input. Wij voelen ons onderdeel van het team, wij zijn Brink 14-16.”   
Op dat moment gooit Dennis zijn handen in de lucht. Het spel is klaar en Britt besluit: “Dit is gewoon 14-16, alles kan en iedereen is welkom.”  

(Dit artikel is eerder gepubliceerd in het SWZ zorg magazine, nummer 1 november 2023.)

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.