08-02-2024

Hartenwens wordt werkelijkheid: Tuin van Ontmoeting voor De Eekelhof

Bewoners en medewerkers van De Eekelhof in Schijndel willen samen met familie, actieve vrijwilligers en de buurt een ontmoetingstuin realiseren. Een donatie van de Rabobank Meierijstad Maashorst maakt dat mogelijk. De Stichting Vrienden van SWZ zorg verzorgde samen met de SWZ-medewerkers Linda Hofland, Ans van Rozendaal en vrijwilligster Margriet Stoffels de aanvraag voor een donatie. Dinsdag 6 februari 2024 reikte de Rabobank Meierijstad Maashorst de cheque ter waarde van 6.700 euro uit aan SWZ woonvorm De Eekelhof. Een hartenwens wordt werkelijkheid.

De Eekelhof is een woonvorm van SWZ zorg, waar mensen wonen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Zij wensen een ontmoetingstuin als zinvolle daginvulling, waar ze andere mensen kunnen ontmoeten én waar ze kleinschalige, arbeidsmatige werkzaamheden kunnen doen. Een tuin is bij uitstek geschikt voor mensen met NAH. Het is een groene, natuurlijke omgeving en bevordert naar buiten gaan, natuurbeleving, geluk en gezondheid. Met de juiste activiteiten komen ontmoetingen op de woonvorm en in de tuin tot stand. Deze bevorderen de verbinding tussen buurtbewoners en de mensen van De Eekelhof.  
 
Doel van de ontmoetingstuin: meedoen in een rolstoelvriendelijke ‘Tuin van Ontmoeting’  
De bewoners en medewerkers willen een groene, toegankelijke en veilige tuin realiseren, die geschikt is voor een breed scala aan activiteiten voor mensen met NAH. Een sfeervolle omgeving waar bewoners en medewerkers van De Eekelhof, familie, vrienden en de buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar zij kunnen kiezen voor activiteiten - in groepsverband of individueel - of kunnen rusten en genieten. 
 
Bewoners met NAH betrekken bij de planvorming van de ontmoetingstuin 
Bij het ontwerp en de realisatie van de tuin worden de bewoners betrokken. Zij brengen ideeën in rondom de inrichting en beplanting van het terrein. Welke groenten willen zij bijvoorbeeld kweken en planten; welke kruiden en bloemen zijn favoriet om te plukken voor eigen gebruik in de keuken; en waar komen de zitplekken om gezellig buiten te zitten en (re)creatieve activiteiten te doen. 
 
Aanpak ‘Tuin van Ontmoeting’  
SWZ Woonvorm De Eekelhof beschikt over een groot terrein, dat geschikt is voor de aanleg van een ontmoetingstuin. Een buitenruimte met veel groen, die in alle seizoenen herkenbaar en aantrekkelijk is voor de bewoners met NAH. Binnen het ontwerp willen de medewerkers en bewoners een aantal aansprekende thema’s verwerken die betekenisvol zijn voor de bewoners, zoals buitenzijn, samen aan tafel, kunst & cultuur, muziek, sport & spel en lekker bewegen. Ook komen in het ontwerp zes pijlers aanbod, te weten: arbeid, recreatie, ontspanning, educatie, zelfzorg en zintuiglijke activering.  
 
Van wens naar werkelijkheid: samendoen, samen groener 
De bewoners willen graag werken in de moestuin en in de kas, voor rolstoelgebonden bewoners komen er hoge plantenbakken. Gezellig samen met naasten, vrijwilligers en buurtbewoners aan sport & spel doen, zoals jeu de boules, dansen of meedoen aan kunst en cultuuractiviteiten zoals ‘Schijndel Uit de kunst 2024’ of genieten van muziek en openlucht-optredens. Ook ontspanning is belangrijk: yoga, meditatie, bezinnings- en bewegingsactiviteiten. Maar bovenal, gezellig mensen ontmoeten en samen werken én volop genieten van de moes- en pluktuin. Een tuin, die veel positiviteit schenkt door geur en kleur, het telen van groenten en het plukken van bloemen. Een tuin met rollator en rolstoelvriendelijke tafels om koffie te drinken, te eten, werken en vergaderen. Dat vergroot het welzijn van de bewoners en medewerkers en de buurt. 
 
Ans van Rozendaal, persoonlijk begeleider SWZ woonvorm De Eekelhof aan het woord: 
“Wij nodigen graag mensen uit voor een ‘bakkie koffie’. Zo maakten ook Margriet Stoffels en Nelly van de Berk kennis met De Eekelhof. Samen met Diny van de Pol en Gerdie Ketenlaar zijn ze ‘de maatjes’ van onze bewoners. Zij doen bijvoorbeeld op woensdagochtend leuke spelletjes.  
De wens om samen een ‘Tuin van Ontmoeting’ te realiseren, leeft volop op bij onze bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Een ontmoetingstuin waar wij ons thuis voelen. Een bewoner maakte zelfs al een ontvangstbord voor het terras: ‘Middelpunt’.  Met inzet van ons allen wordt een groene, kleurrijke ontmoetingstuin werkelijkheid!” 

Maak het verschil en word ook Vriend

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.