Wie betaalt wat?

Wettelijk is vastgelegd welke zorg en diensten een zorgorganisatie moet bieden, welke in overleg bespreekbaar zijn en welke vallen onder de kosten van cliënten. De Wet langdurige zorg (Wlz) ligt hieraan ten grondslag. Op de website van Zorginstituut Nederland vind je het Wlz-kompas met daarin informatie over:

  • de producten en diensten waar je recht op hebt in een Wlz-instelling;
  • welke kosten de instelling voor haar rekening neemt;
  • en voor welke kosten je  zelf verantwoordelijk bent.

 

SWZ zorg vraagt geen eigen bijdrage voor Wlz diensten en brengt geen zaken in rekening die onder de Wlz afspraken vallen.

 

Dagbesteding 

Als je in je indicatie de Wlz-functie BG-groep of BH-groep hebt, betaalt SWZ zorg jouw vervoer naar de dichtstbijzijnde dagbesteding op de vaste afgesproken momenten. Heb je vervoer nodig op afwijkende tijden dan bekijken we per situatie of hier extra kosten voor jezelf aan verbonden zijn. 

Wassen & stomen 

Je bent zelf verantwoordelijk voor het wassen, strijken en stomen van je kleding. Je kan hiervoor gebruikmaken van een wasserij die door SWZ zorg ingezet wordt (SWZ kan hierin adviseren). De kosten hiervan betaal je zelf.  

SWZ zorg verzorgt en betaalt het wassen, drogen en strijken van eigendommen van SWZ zorg zoals een tilband en linnengoed (beddengoed en handdoeken) die eigendom zijn van SWZ zorg.  

 

Als je kleding extra vaak gewassen moet worden (meer dan 1x per dag) door een medische aandoening (bv. Een overvloed aan speeksel) dan vergoedt SWZ zorg deze extra waskosten. De persoonlijk begeleider kijkt of je hiervoor in aanmerking komt. Je betaalt in dat geval een vast bedrag per maand voor het wassen van je persoonlijke was en SWZ vergoedt het overige bedrag. Dit vaste bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.

 

Wlz behandeling en aanvullende verzekering

Daarnaast wijzen wij je ook graag op het onderstaand document waarin uitleg wordt gegeven over wanneer een behandeling valt onder de Wlz-vergoeding en wanneer er een aanvullende verzekering nodig is.

 

Persoonsgebonden Budget (PGB)

Maak je gebruik van een Persoonsgebonden Budget (PGB) dan vind je hieronder de actuele tarieven.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.