Son, 21 februari 2022

Eind vorig jaar zijn we gestart met een aangepaste versie van ons Hersenz behandelprogramma: een laagfrequente groepsbehandeling waaraan vooral jonge mensen deelnemen. We komen steeds vaker mensen tegen die vanwege hun drukke werk- en gezinsleven en/of hun lage belastbaarheid niet de mogelijkheid hebben om drie dagdelen in de week naar behandeling te komen.

In november zijn we gestart met een laagfrequente groep van 7 personen die eenmaal per week 2,5 uur behandeling krijgt. In deze aangepaste groepsbehandeling hebben de behandelaren de focus gelegd op cognitieve en psychomotorische therapie. Daarbij spelen de behandelaren in op de vragen en behoeften van de cliënten en is het behandelprogramma aangepast waar nodig. Het behandelprogramma is door de behandelaren zelf samengesteld uit de Hersenz module Compact en de jongerenmodule. In de reguliere Hersenz behandeling hebben we een vergelijkbare groep deelnemers, maar is er drie dagdelen in de week behandeling bestaande uit cognitieve, psychomotorische en fysiotherapie.

De cliënten gaven ons het volgende terug over de behandeling:
“De sfeer in de groep was fijn. Het is prettig om te weten dat je niet alleen staat en dat er mensen zijn die het écht snappen.”
“Je kunt alles zeggen, niks is raar. De eerste weken waren zwaar, maar je leert veel over jezelf, met name door de verhalen van anderen te horen.”
“De combinatie van de theorie en praktijk maakt dat je jezelf beter gaat begrijpen. Door de groep en de tools die ik geleerd heb, zoals om hulp vragen, krijg ik weer vertrouwen in de toekomst.”

De groepsbehandelaar gaf terug dat het mooi was om te zien hoe deze groep alles in zich opnam. “Het waren net sponzen”. De deelnemers zijn met veel toewijding aan de slag gegaan en gedurende de weken zagen we verschillende patronen doorbroken worden. Ze durfden allemaal uit hun comfortzone te komen. Dat hebben de deelnemers knap gedaan.

De laagfrequente groep heeft de behandeling afgerond in februari en de cliënten gaan nu verder met hun individuele thuisbehandeling. Een vervolg zit er momenteel niet in, omdat het voor een aantal nu te belastend is in combinatie met het feit dat cliënten eerst thuis (en op het werk) aan de slag willen met wat zij geleerd hebben. We sluiten niet uit dat er in een latere fase nog een vervolg aan wordt gegeven.

We zijn trots op wat we hebben neergezet en nog trotser op de voortgang die de cliënten hebben geboekt. Daarom gaan we dit zeker vaker toepassen wanneer we weer een groep cliënten hebben die behoefte hebben aan deze laagfrequente vorm.