19-03-2024

Ronnie Gardiner Methode: 'Je brein wordt echt aan het werk gezet'

Bij SWZ Activiteitencentrum Duinendaal in Den Bosch staat sinds kort de Ronnie Gardiner Methode (RGM) op het programma. Dit is een vrolijke en gestructureerde oefenmethode voor de hersenen. Op dinsdagmiddag gaan de deelnemers ‘er-gee-emmen'. 

Uiterst geconcentreerd kijken Goof, Gerry, John, Peter en Corry naar het scherm. Op het ritme van het liedje I'm yours van Jason Mraz maken zij bewegingen. De rode en blauwe symbolen verbeelden wat ze moeten doen: bijvoorbeeld in de handen of op de bovenbenen klappen, de linker- of rechtervoet optillen of hun armen opzij of omhoog steken. Elk symbool heeft een eigen naam die wordt uitgesproken tijdens de oefening: Klap, Beng, Tjom, Bick, Toem, Bing en Deng.  

Activiteitenbegeleiders Mirjam van Weert en Suzanne Pijnappels staan voor de groep. Zij tikken het ritme en doen de bewegingen voor. Beiden zijn ze opgeleid in de Ronnie Gardiner Methode. “Het ritme en de muziek stimuleren beweging, spraak, concentratie en geheugen,” legt Suzanne uit. Mirjam: “Meerdere hersengebieden zijn tegelijkertijd actief. Je brein wordt echt aan het werk gezet. Door de oefeningen kan de conditie van de hersenen verbeteren.”  

Behalve de concentratie is er ook plezier. Over en weer worden grapjes gemaakt. Hoofden knikken mee op de muziek. Deze nieuwe activiteit bevalt de deelnemers goed. “Het is denken en doen tegelijkertijd,” vertelt John. Goof vindt het vermoeiend maar ook ontspannend. “Na afloop ben je echt moe. Maar je bent met muziek bezig en het is leuk. Ik denk dat het ons meer brengt dan wij denken.”   

Meer info over AC Duinendaal

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.