Vriendenstichting vervult wens: Crdl zorgt voor contact door aanraking
Dankzij een donatie van de Old Grand Dad Club en Rabobank Coöperatiefonds Eindhoven aan de Vrienden van SWZ zorg maken we sinds kort op Zonhove gebruik van de Crdl. Dit is een interactief communicatie- en zorginstrument, waarmee het mogelijk is om contact te maken en een gevoel van verbondenheid te creëren.
Veel kinderen en volwassenen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) zitten ‘gevangen’ in hun lichaam. Ze hebben vaak moeite met communicatie en sociale interactie. Zij pikken bijvoorbeeld veel omgevingsprikkels op, die stress en onrust veroorzaken. Het is voor hen moeilijk om deze prikkels te verwerken en raken overprikkeld. Om hen hierbij te helpen zetten medewerkers belevingsgerichte activiteiten en materialen in, die een sterke zintuiglijke ervaring teweegbrengen als je ze aanraakt, bekijkt of hoort. De inzet van de Crdl is hierbij een waardevolle toevoeging.
Sociale interactie
Logopediste Leonie van Vliet is een van de medewerkers die inmiddels geïnstrueerd zijn om met de Crdl te kunnen werken. “Taal is abstract voor onze doelgroep. Als het gaat om contact en communicatie, dan kan de Crdl veel moois brengen.”
In de Crdl zitten verschillende geluidsbibliotheken waaruit je kunt kiezen, bijvoorbeeld natuurgeluiden, stadsgeluiden, junglegeluiden, piano- en drumsessies en boerderijgeluiden, legt Leonie uit. Door samen met dit instrument bezig te zijn, kun je aandacht geven en krijgen. De Crdl maakt dus sociale interactie mogelijk. Je neemt zelf het initiatief tot onderling contact. Daarnaast vermindert het werken met de Crdl ook onbegrepen gedrag, eenzaamheid, agressie, depressie en onrust. “Uiteindelijk dragen we zo bij aan het vergroten van het welzijn en de kwaliteit van leven van onze bewoners.”
Voor begeleiders, therapeuten, ouders en vrijwilligers worden workshops georganiseerd over de inzet en het gebruik van de Crdl. Wanneer zij met de Crdl aan de slag gaan kunnen ze ondersteuning krijgen van professionals, zoals een gedragsdeskundige, ergotherapeut en logopedist.
Wil je meer weten?
Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.