Ons nieuwbouwproject Zonhove gaat een nieuwe fase in. Afgelopen najaar spraken we uitgebreid met omwonenden over onze plannen. Daar kwamen veel reacties op. Inmiddels is het voorlopig ontwerp daarop aangepast en vastgesteld. Het nieuwe plan kan op veel meer steun bogen. Deze maanden werken we toe naar de vaststelling van een definitief ontwerp. Het meedenken van allerlei groepen binnen Zonhove over het grote plaatje zit er nu goeddeels op.

Bij deze nieuwe fase hoort ook een andere werkstructuur. Geen werkgroepen meer, geen ophaalsessies of brainstormbijeenkomsten. Want dat ligt achter ons. De bouwmensen gaan nu onze plannen technisch invullen. Dan komen vast nog vragen boven die meedenken nodig maken, bijvoorbeeld over ontwerpen van afzonderlijke gebouwen. Die puntjes op de i gaan we natuurlijk organiseren. Ook de rol van de ondernemingsraad en de cliëntenraad verandert. Zij vallen terug in hun oorspronkelijke rol. Ze krijgen de komende tijd documenten voorgelegd, zoals het definitief ontwerp. En die toetsen zij, zoals altijd.

Onze nieuwe werkstructuur is een stuk eenvoudiger dan de oude, mede dankzij het meedenken van een extern bureau. Handiger is ie nu, efficiënter, en duidelijker ook over wie precies wat moet doen. Bovendien ligt de komende tijd verreweg het meeste werk bij onze externe partners. Daardoor hebben wij meer tijd voor ons eigenlijke werk.

We hebben nu ook bijna alle externe partners aan boord. De aannemer hadden we al, net als het bedrijf voor de ondergrondse en bovengrondse infrastructuur. De werving van het bedrijf dat over de groenvoorziening gaat loopt nog. Als die keuze is gemaakt, hebben we het bouwteam compleet.

Voor de zomer stellen wij naar verwachting het definitief ontwerp vast. Althans, voor de eerste drie panden. In de aanloop naar de lente halen we een aantal bomen weg. Daarna gaan we ook al iets bouwen. Zo gaat Jade na de zomer naar een tijdelijk onderkomen. Dat onderkomen wordt de komende maanden in de fabriek geconstrueerd. En we leggen de bouw-weg aan. Althans, als we daar de vergunningen voor krijgen die we nodig hebben. De aanvragen verschijnen de komende periode in de plaatselijke kranten.

Het gaat nu echt beginnen!