Ervaringsverhaal geestelijke verzorging

Een gesprek tussen Lea en Marc

Lea Heinemans werkt als geestelijk verzorger in regio 2/ NAH-LG. Cliënt Marc Huibers wil weten wat voor werk ze dan doet. Lea antwoordt: “Ik voer gesprekken over verdriet, maar ook over kracht. Meestal met cliënten die het lastig vinden wat ze meemaken. Dan hoop ik dat ik iets kan doen zodat ze zich wat minder alleen voelen. Iets waardoor ze er een andere blik op krijgen. Als iemand in de knoop zit, kijkt hij of zij van binnenuit tegen de knoop aan. Ik kijk vanaf de buitenkant.” Marc knikt instemmend: “Dan heb je een ander inzicht. Ik denk dat je er veel steun aan kunt hebben. Dat je het met iemand bespreekt, maar niet met iemand die heel dicht bij je staat. Dan ben ik het kwijt aan iemand, in goed vertrouwen. Dus die veiligheid heb ik dan toch wel. Een luisterend oor en dat is anders dan begeleiding of naaste familie.”

 

Lea: “Ja precies. We kunnen samen kijken of we een los eindje kunnen vinden om die knoop wat te ontwarren. Of om er meer beweging in te krijgen. Die beweging is vaak te vinden in het levensverhaal van mensen. Daar kun je in vinden wat je in je leven hebt opgedaan aan krachtbronnen. Voorbeelden daarvan zijn familie en vrienden, je idealen, je geloof of je talenten.” Marc: “Voor mij is een krachtbron ook, dat ik mijn vader de laatste tijd op een andere manier heb leren kennen. In kwetsbaarheid. Aan het begin van mijn leven hebben mijn ouders veel voor mij gedaan. Dat ze dat voor mij over hadden, terwijl het hen ook veel kostte. Daarbij heb ik echt een gevoel van wauw. Ik besef dat ze er altijd voor mij geweest waren, en nu nog zijn.”

 

Lea lacht: “Dat wauw-gevoel doet jou heel veel. Dat is een waarde in je leven, een krachtbron. Vaak word ik ook betrokken bij situaties waarbij er sprake is van een verlies. Bijvoorbeeld door overlijden, of dat je je familie niet meer ziet. Maar ook het verlies van je toekomst als je hoort dat je niet lang meer te leven hebt. Of het verlies van iets dat je vroeger nog wel kon en nu niet meer. Soms gaat het om een situatie die nu eenmaal vervelend is, waar niet zoveel aan te doen is. Bij mij kun je dan je verhaal kwijt. Je hoeft geen probleem te hebben met een naam erop; je mag mij altijd benaderen.” Lea benaderen kan per mail via lea.heinemans@swzzorg.nl of via een begeleider.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder. We zijn bereikbaar tussen 08.30 – 17.00 uur.