Son, 30 maart 2022

6 zorgorganisaties en 2 opleidingsinstituten in de regio Eindhoven/Helmond werken samen aan een nieuwe vorm van werkgeverschap: Samen Slim. Als antwoord op de personeelstekorten in zorg en welzijn bieden ze meer scholings- en doorgroeimogelijkh­­­­­eden. Door het breder opleiden en inzetten van medewerkers maken ze het werk aantrekkelijker en behouden zo hun personeel. Samen Slim is een project van Archipel, Lunet, SWZ, Sint Annaklooster, SGE en Vitalis in samenwerking met ROC Summa College en Fontys Hogescholen.

Onze organisaties zijn er van overtuigd dat samenwerking noodzakelijk is. We praten er niet alleen over, we gaan aan de slag. Vijf vernieuwende projecten worden opgepakt, waarmee we de zorg nog aantrekkelijker maken. En we kijken vooruit: met een eigentijds HR-beleid dat past bij anders opleiden, flexibele inzet en digitale vernieuwing. Zonder samenwerking gaat dat ons nooit lukken. (Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur Archipel)

Met het project Samen Slim kijken zorgorganisaties in Zuidoost-Brabant over de grenzen van hun eigen organisatie heen en geven vorm aan een krachtige samenwerking. Door de ontwikkeling van een gedeelde leeromgeving, werving op basis van vaardigheden en competenties en door gedeeld werkgeverschap investeren ze in de zorgprofessional van de toekomst.

Beoogd wordt om bestaande leeromgevingen van organisaties te verbinden tot één online leer- en ontwikkelomgeving. Die omgeving wordt ook opengesteld voor andere kleine en middelgrote organisaties. De samenwerkende organisaties ontwikkelen een methodiek om vacatures van de meest voorkomende beroepen in zorg en welzijn ‘skill-based’ te maken. Door niet alleen naar opleidingen te kijken, maar ook vaardigheden en door competenties te testen kunnen mensen van buiten in zorg en welzijn aan het werk. Ook werken de organisaties aan een organisatievorm voor gedeeld werkgeverschap. Daarmee kunnen leerlingen ervaring opdoen en zich ontwikkelen door werk bij diverse organisaties in verschillende werkvelden.

Transvorm, het samenwerkingsverband van werkgevers in de sector zorg en welzijn in Noord-Brabant, is verantwoordelijk voor het projectmanagement. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU en loopt tot september 2023.

 

 

 

Marjan Hurkx-Jansen en Bianca van der Pols, opleidingsadviseurs bij zorgorganisatie Archipel

______________________________________________________________

Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie contact op Marieke Hezemans, projectmanager Transvorm
m.hezemans@transvorm.org / 06 868 437 23