Son, 22 augustus 2022

Afgelopen vrijdag verscheen er in het Eindhovens Dagblad een artikel over de crowdfundingactie van stagiair Milo Pasqualini voor een fietslabyrint. Het artikel vind je hieronder.

Wil je de actie van Milo steunen? Doneren kan via de volgende link: https://steunactie.nl/actie/het-fietslabyrint/-7920 of laat een bijdrage achter via het volgende rekeningnummer: NL75 RABO 0148 2833 81 ten name van SWZ onder vermelding van crowdfunding fietslabyrint. 

Op de fiets naar New York, Marrakech of Italië met het fietslabyrint

Door Yolanda Neijts

EINDHOVEN – Op de fiets naar alle uithoeken van de wereld. Maar een kleine minderheid kan zeggen dat ooit te hebben gedaan. De cliënten van het SWZ Activiteitencentrum Eindhoven kunnen dat wel en zijn vast van plan nog veel meer van zulke reisjes te maken.

Het idee om een fietslabyrint voor de cliënten van de SWZ-dagbesteding aan de Palladiostraat in Eindhoven te realiseren kwam van de vorige maand afgestudeerde bewegingsagoog Milo Pasqualini (19).

Terwijl hij het afgelopen studiejaar stage liep bij de dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en andere aandoeningen, kwam daar begin van dit jaar op proef een fietslabyrint binnen. Een theratrainer (een soort hometrainer) waar je vanaf een stoel of rolstoel in kan fietsen of in ieder geval fietsbewegingen maken.

,,Want als cliënten niet meer zelf hun benen kunnen gebruiken, wordt die beweging automatisch opgestart”, zo vertelt de kersverse bewegingsagoog. ,,En terwijl de SWZ-cliënten fietsen, maken ze via een groot beeldscherm de reisjes van hun dromen. Echt reizen zit er voor hen vaak immers niet meer in. Bovendien zijn ze in beweging en dat is heel belangrijk voor deze groep.”

In het fietslabyrint kunnen mensen kiezen uit zeshonderd verschillende routes, variërend van New York tot Marrakech of in Italië. Pasqualini: ,,Het stuur is bovendien voorzien van twee knoppen waarmee ze naar links of rechts kunnen afslaan. Ze zitten er dus echt middenin.”

Enthousiaste deelnemers

De deelnemers aan de dagbesteding reageerden enthousiast op de noviteit in het centrum en nadat het apparaat na twee weken terug moest naar de fabrikant, begon de stagiair na te denken over zijn afstudeeropdracht. Het werd een crowdfundingsactie voor het fietslabyrint.

Cliënt Emmie Kroon is blij met Milo Pasqualini en zijn actie. Ze heeft de ziekte van Parkinson en komt al veertien jaar bij de dagbesteding. ,,Daar fiets ik regelmatig in de sportzaal, om in beweging te blijven en mijn conditie op peil te houden.”

Door haar ziekte durfde ze aanvankelijk niet het labyrint in te gaan, maar is nu maar wat blij dat ze het toch heeft gedaan. ,,Italië vond ik het allermooist. Je beleeft alles echt en het is echt net of je midden in de mooie natuur daar bent. Daarom ben ik verschrikkelijk blij met de actie van Milo.”

Een definitief plekje

Pasqualini vervolgt: ,,Ik had een enquête gehouden onder de vijftig deelnemers en die wilden op twee na allemaal dat het fietslabyrint hier een definitief plekje zou krijgen. Maar het apparaat kost 5250 euro, te duur voor SWZ. Ook op school werd enthousiast gereageerd op mijn project en uiteindelijk heb ik het samen met studenten van Summa marketing & communicatie concreet vormgegeven.”

Door de crowdfunding, een sponsortocht met de deelnemers rondom het gebouw en bijdragen van sponsoren staat de teller inmiddels op 1650 euro. ,,Ook heeft SWZ inmiddels toegezegd dat als ik de helft van de benodigde 5250 euro bij elkaar krijg, zij de andere helft betalen”, zegt Pasqualini.

,,Dat geld wil ik in oktober bij elkaar hebben. Maar dat fietslabyrint komt er, dat weet ik zeker. En heel mooi dat ik nu echt iets kan achterlaten op de stageplek waar ik zo fijn heb kunnen werken. Daar hebben de mensen echt iets aan.”

Zie hier het originele artikel, Op de fiets naar New York, Marrakech of Italië met het fietslabyrint | Eindhoven | ed.nl