Son, 24 juli 2019

De gehandicaptenzorg in heel Nederland kampt met personeelstekorten. In Nederland zijn er 2.500 vacatures en ook in de regio Noord-Brabant is er veel vraag naar vakmensen in diverse beroepen. Om te laten zien hoe mooi en veelzijdig het werk in de zorg is, is de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) een nieuwe website begonnen: www.wateenvak.nl Op die website staan onder meer verhalen van zorgmedewerkers uit Noord-Brabant.

Vanuit SWZ dragen wij dit initiatief een warm hart toe. Collega Willem heeft ook meegewerkt aan een verhaal. In de lunchroom De Keyser in Helmond, waar Willem bedrijfsleider is, werken mensen met een beperking of psychische problemen. “We worden hier niet weggestopt in een hoekje. Als iets niet lukt, dan gaan we op zoek naar een creatieve oplossing.”

“Toen deze lunchroom werd opgericht, werkten er alleen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat is later uitgebreid naar mensen met een licht verstandelijke beperking en mensen met psychische problemen. Dat gaat heel mooi samen: ze hebben allemaal andere dingen die ze lastig vinden, en kunnen elkaar daarmee helpen.

Het mooie is dat deze lunchroom een open deur is naar de maatschappij. Mensen worden niet in een hoekje weggestopt. Ze functioneren hier goed en hun beperking wordt niet als een probleem gezien. Ze denken mee over gerechten die we serveren, over de inrichting van de zaak. En ondertussen hebben ze contact met mensen die geen beperking hebben: onze gasten.

Ik help waar dat nodig is. Dat is soms in de keuken, soms in de bediening, en op andere moment doe ik administratie of voer ik gesprekken met mensen over hoe het met hen gaat. Elke dag is anders en ik moet snel kunnen schakelen, want er kan elk moment iets gebeuren dat mijn aandacht nodig heeft. Dat maakt het werk heel gaaf.

Mensen werken hier vaak met veel plezier. Sommigen doen dit als dagbesteding, die hebben niet het doel om hierna ander werk te gaan doen, en dat is prima. Maar er zijn er ook die doorstromen naar een betaalde baan. Als dat gebeurt en ik hoor dat ze gelukkig zijn op hun nieuwe plek, dan vind ik dat geweldig.”

Lees hier het hele verhaal van Willem. 

Op de website www.wateenvak.nl kun je ook testen of je geschikt bent voor werken in de gehandicaptenzorg. Je vindt er ook de vacatures bij jou in de buurt. Wát een vak!