Lastig onderwerp ‘de overgang’, maar wel iets waar je als vrouw tussen de 45 en 60 jaar oud mee te maken krijgt. De één heeft er amper last van, de ander juist veel. Inmiddels is bekend dat je vitaliteit, gezondheid en werkplezier onder druk kunnen komen te staan door de overgang. Bij SWZ werken veel vrouwen, waarvan bijna 250 in de overgangsleeftijd van 45 tot 60 jaar. Daarom vinden wij het zo belangrijk om aandacht te besteden aan de overgang. Allereerst voor de vrouwen die het betreft, maar ook voor hun collega’s en partners. Want hoe ga je om met een vrouw die af en toe zichzelf niet is?

Duurzame inzetbaarheid
SWZ wil goed kunnen inspelen op wat vrouwen in de overgang nodig hebben, zodat ze op een prettige manier kunnen blijven werken. In het kader van duurzame inzetbaarheid zijn we eind vorig jaar gestart met een aantal informatiebijeenkomsten over de overgang. Ook is er een groepsconsult geweest speciaal voor medewerkers die last hebben van de overgang.

Werkvermogen en vitaliteit
Dit voorjaar hebben we een onderzoek uitgezet onder onze medewerkers in de overgangsleeftijd. Zij hebben een vragenlijst ingevuld over werkvermogen en vitaliteit. De resultaten van dit onderzoek zijn op 17 september j.l. gepresenteerd in La Sonnerie in Son. Cabaretière Karin Bruers was hierbij ook aanwezig en gaf haar persoonlijke en dwarse visie op de overgang.

Maak werk van de overgang!
Op 20 en 21 november organiseert SWZ twee interactieve informatiebijeenkomsten. Overgangsconsulente Désirée van Cleef vertelt alle ins en outs over de overgang en komt met praktische handvatten. Daarnaast organiseren we zogenaamde zwermsessies, waarbij in kleine groepjes gekeken gaat worden hoe je krachtig en met voldoening – inclusief de ongemakken van de overgang – actief aan het werk kunt zijn en vitaal ouder kunt worden.