Je wilt graag zelfstandig wonen, maar wel afgestemd op je beperking*, wensen en behoeften. Kies je voor een beschermde woonomgeving of voor meer privacy? Vind je het leuk anderen te ontmoeten in een gemeenschappelijke ruimte of juist niet? SWZ biedt veel variatie in woonvormen. Keus genoeg!

Volledig woonoverzicht zien? Klik hier!

Huizen en appartementen
SWZ heeft verschillende woonmogelijkheden voor volwassenen met een beperking. Alle aangepaste huizen en appartementen liggen in een wijk nabij het centrum van een stad of dorp. Er zijn drie typen woonvormen:

Wonen in een beschermde woonomgeving

  • eigen kamer, gemeenschappelijke woonkamer en keuken; mogelijkheid om specialistische ondersteuning in te schakelen;
  • voor als je een combinatie zoekt van zelfstandigheid en gemeenschappelijkheid.
  • Wonen in een kleine woonvorm
  • eigen appartement;
  • mogelijkheid om in een gemeenschappelijke ruimte met
  • anderen te eten en contact te hebben;
  • voor als je behoefte hebt aan meer zelfstandigheid en privacy.

Wonen in een appartement met zorg op afstand

  • geheel zelfstandig wonen;
  • zorg, ondersteuning en begeleiding op afstand.

In overleg bekijken we graag welke woonvorm het beste past bij jouw indicatie en behoefte aan zorg, ondersteuning, begeleiding en behandeling.

Zelfredzaamheid voorop
Op elke woonlocatie werkt een team van professionele medewerkers. Zij zijn goed geïnformeerd over de cliënten en helpen waar nodig bij de persoonlijke verzorging en andere praktische zaken. Daarnaast geven ze ondersteuning op emotioneel en psychosociaal gebied.

De begeleiding richt zich op het stimuleren van zelfredzaamheid en zelfstandigheid in het dagelijks leven. Tevens werken ze aan het ontwikkelen, behouden en uitbreiden van het sociale netwerk. Belangrijk is ook het organiseren van een zinvolle en prettige daginvulling. Om die reden liggen de woonvormen vaak in levendige wijken, in de buurt van winkels en maatschappelijke voorzieningen.

Vaste begeleider
Binnen je woonsituatie heb je een vaste begeleider. Samen stellen jullie persoonlijke doelen op, rekening houdend met je mogelijkheden. De nadruk ligt op ‘eigen regie voeren’ en ‘kwaliteit van bestaan’. De doelen worden opgenomen in je Persoonlijk Plan.

Waar?
SWZ heeft woonvormen in de volgende plaatsen: Boxmeer, Boxtel, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Helmond, Schijndel, Son en Breugel, Someren, Uden en Veghel.

* SWZ is er voor mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel (NAH)

wonen